U suradnji s Tvrtkom TOMS d.o.o. za ugostiteljstvo i Udrugom TOMS, učenici Srednje strukovne škole Blaž Jurjev Trogiranin sudjelovali su u uspješno provedenom projektu „Okusi bez prepreka“, čiji je cilj bio poticanje inkluzivnosti, profesionalnog razvoja i međusobne suradnje između učenika i osoba s invaliditetom.
Projekt je započeo edukativnim predavanjem Udruge TOMS, na kojem su učenici stekli nova znanja o izazovima i mogućnostima osoba s invaliditetom u profesionalnom okruženju. Slijedile su radionice kuhanja tijekom kojih su učenici zajedno s članovima Udruge razvijali i pripremali jela prilagođena osobama sa specifičnim prehrambenim potrebama (bezglutenska jela, jela za dijabetičare, osobe s alergijama i dr.).
Vrhunac projekta bio je svečani završni ručak, na kojem su učenici i članovi Udruge zajedno pripremili i poslužili obrok za predstavnike škole, Udruge, lokalne zajednice i medija.
Projekt je, osim praktičnih kulinarskih znanja, učenicima omogućio stjecanje važnih socijalnih vještina — razvijanje empatije, tolerancije i međusobnog poštovanja. Uz to, članovima Udruge pružena je prilika za usavršavanje kulinarskih vještina i jačanje motivacije za profesionalni razvoj.
U okviru projekta izrađena je i digitalna knjižica recepata s jelima pripremljenima na radionicama, promotivni letci i baneri, čime se dodatno promiču rezultati i vrijednosti inkluzije.
Ponosni smo na naše učenike koji su svojim trudom i entuzijazmom pokazali koliko su važni zajedništvo i podrška u stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve.
Učenici koji su sudjelovali u projektu:
2 d kuhari, 3 d kuhari i 1 c konobari.
Nastavnici koji su sudjelovali u projektu:
Mario Pavić – voditelj projekta, Mate Pavić, Nikica Ševo, Lidija Lušić, Sandra Škrobica i Nada Grga uz podršku ravnateljice i stručne službe.
Više o projektu možete pogledati i u video prilogu Gradski radio Trogira: Okusi bez prepreka — pogledaj video.





